Više od 70 godina Grundiga – a naše vrijeme tek dolazi!

 • Heinzelmann

 • 5050W/3 D

OD 1945. DO 1954. GODINE

Grundig je započeo kao tradicionalna njemačka kompanija, osnovana 1945. godine, koja je postala poznata zahvaljujući Grundig radio aparatu.

Nakon Drugog svjetskog rata Njemačka je bila u ruševinama, a ista je sudbina zatekla većinu radio aparata. Nova je proizvodnja bila pod strogim nadzorom Saveznika. Prodavač radio aparata Max Grundig odlučio je iskoristiti priliku i  proizveo je aparat nazvan „Heinzelmann“, Grundig radio bez elektronskih cijevi, koji se službeno nije smatrao radio aparatom.

Heinzelmann je bio veliki hit i Grundig je uskoro uspio otvoriti tvornicu. Uskoro nakon toga proizveden je prvi Grundig televizor koji je bio spreman za prvi njemački televizijski kanal pokrenut 1952. godine. Te je iste godine Grundig predstavio prvi prijenosni magnetofon.

Do sredine 1950-ih Grundig je postao najvećim proizvođačem radio aparata u Europi, s postrojenjima u Nürnbergu, Frankfurtu i Karlsruheu.

 • 7080 W/3 D

 • UKW-Concert-Boy 58

OD 1955. DO 1964. GODINE

Tijekom sljedećeg desetljeća prijenosni Grundig radio tranzistori, prijenosni magnetofoni, diktafoni i uređaji za reproduciranje glazbe sa stereo zvukom novi su i uzbudljivi Grundig proizvodi, vodeći u području potrošačke elektronike.

Grundig je 1957. godine stekao većinski udio u kompaniji za proizvodnju pisaćih strojeva Triumph i Adler. To je dovelo do stvaranja najvećih tvornica magnetofona na svijetu u Bayreuthu. Grundig je 1960. godine po prvi put proširio svoju proizvodnju izvan Njemačke, uspostavivši tvornicu magnetofona u Belfastu, gradu u Sjevernoj Irskoj. Još je jedna nova Grundig tvornica magnetofona otvorena u dijelu Nürnberga pod nazivom Langwasser 1962. godine.

Godine 1960. pokrenuti su novi TV kanali. Kao odgovor na to Grundig je odlučio unaprijediti televizore s mogućnostima VHF prijema te je predstavio prvi bežični daljinski upravljač s ultrazvukom.

U Hi-Fi području Grundig je predstavio modularni sustav s odvojenim komponentama (radio, stereo pojačala, gramofon, magnetofon, odvojene zvučničke jedinice, pa čak i 3-D zvučni uređaj). Kupci su mogli izgraditi vlastiti Hi-Fi sustav i uklopiti ga u dizajn svoje dnevne sobe.

 • Satellite 205

 • T 1000 Color

 • Automatic Cassette Radio C 201 FM

OD 1965. DO 1974. GODINE

Grundig je 1965. godine uspostavio drugu inozemnu tvornicu u Portugalu. Do sljedeće je godine Grundig prodao ukupno 16,5 milijuna uređaja širom svijeta.

Televizija u boji predstavljena je 1967. godine, a Grundig je na to odgovorio s nizom uzbudljivih proizvoda. Nova Grundig tvornica televizora započela je s proizvodnjom 1969. godine u talijanskom gradu Roveretu, dok je iduće godine uspostavljena nova tvornica televizora u boji i proizvodni pogon plastike u dijelu Nürnberga pod nazivom Langwasser.

Grundig je predstavio kompaktni kasetofon 1967. godine, a nakon toga i kasetofon za automobile. Grundig je 1969. godine svojim kupcima ponudio prvo u Europi Hi-Fi pojačalo s ugrađenim ekvalizatorom, koji je postao jednim od najboljih izvođača na tržištu. U ranim 70-ima postignuta su dramatična poboljšanja zvuka koji prenose zvučnici, uključujući kvadrofonsku reprodukciju stereo kanala.

Drugim velikim napretkom tih godina smatraju se kućni videorekorderi. Grundig je također pokrenuo radio satove s budilicom s digitalnim, umjesto uobičajenim analognim zaslonom i novi Grundig radio aparat za automobil s automatskim traženjem stanica.

Grundig GmbH postao je dioničko društvo, Grundig AG 1972. godine. Otad je  kompanija Philips Electronics počela postupno prikupljati dionice Grundiga.

 • Compact System Studio 3000

 • Weltklang WKC 2835 VD

 • Cinema 9000

 • Video 2000

OD 1975. DO 1984. GODINE

U drugoj polovici 1970-ih ubrzano se razvija auto-radio tehnologija. Grundig je predstavio stereo sustav sa srednjevalnom frekvencijom i VHF prijemnik, kasetofon, funkciju automatskog pretraživanja elektroničkih stanica i dekoder stanja u prometu.

Grundig je 1978. godine započeo proizvodnju videorekordera u novoj tvornici u dijelu Nürnberga pod nazivom Langwasser. Grundig je postavio novi standard za kućne videorekordere s dvostranim kasetama koji ubrzo konvencionalne VCR uređaje i SVC kasete bacaju u zaborav.

Grundig je predstavio prvi televizijski projektor u boji u Njemačkoj, dok su se kupci Grundig radio aparata 1981. godine ujutro mogli probuditi uz radio sat koji je pričao. Druga generacija elektroničkih notesa lansirana je na tržište 1982. godine.

Inovativan Grundig nastavio je sa svojom strategijom proizvodnje višefunkcionalnih sustava u video odjelu, uz VHS videorekordere i niz uređaja i dodataka za videotekst.

Do 1984. godine Philips je dodatno povećao svoj udio u Grundigu, a Max Grundig prepušta poslovno upravljanje kompanijom.

OD 1985. DO 1994. GODINE

Godine 1985. Grundig je predstavio novu generaciju videorekordera s inovativnim sustavom za prikaz položaja trake u stvarnom vremenu. Grundig je također po prvi puta predstavio satelitski TV prijemnik na međunarodnom sajmu radija i televizije.

Grundig 1986. godine na tržište donosi prvi masovno proizveden televizor u boji s tehnologijom od 100 herca. Podrhtavanje slike na velikim zaslonima postalo je stvar prošlosti i zasloni su postali mnogo veći. Ovaj Grundig TV postao je najprodavaniji, uz produljeno vrijeme isporuke.

Godine 1988. Grundig je doprinjeo europskom istraživačkom projektu s ciljem razvijanja kompatibilnog HDTV standarda s VHS videorekorderom.

U prosincu 1989. godine kompanija se s tugom oprašta od osnivača dr. Maxa Grundiga, koji je preminuo u dobi od 81 godine.

U ranim 1990-ima Grundig se uključuje u razvoj novog zemaljskog radio sustava s digitalnim audio odašiljanjem (DAB). Grundig je predstavio prvi DAB pilot prijemnik 1994. godine.

Grundig je nastavio širiti asortiman proizvoda te se 1991. godine s bežičnim telefonom uključio na tržište telefonske opreme.

Godine 1993. Grundig televizor imao je novu tehnologiju, uključujući format slike 16: 9 za prijenos signala te najnovije zaslone smanjene refleksije s odbijanjem prašine koji su nudili izvrsnu kvalitetu slike.

U isto je vrijeme Grundig predstavio sustav hotelske komunikacije ASIS koji gostima nudi uslugu, sigurnost, zabavu i informacije tijekom cijelog dana.

Philips je 1993. godine stekao potpunu ekonomsku kontrolu nad Grundigom.

Godine 1994. Grundig je prvi u svijetu predstavio bežičnu Hi-Fi kombinaciju s infra-crvenim signalima.

 • Planatron

 • DCR 200 DAB

 • Fine Arts

 • OVATION CDS 6380 S

OD 1995. DO 2004. GODINE

Godine1995. i 1996. Grundig je predstavio revolucionarne nove proizvode: od 3-D zvučnih sustava do televizora s interaktivnim korisničkim sučeljem i najmanjeg satelitskog prijemnika na svijetu. Planatron TV s ravnim zaslonom može se objesiti na zid poput slike, a koristi se za multimedijske aplikacije s vrhunskom kvalitetom slike i zvuka. Ubrzo nakon toga Grundig je predstavio smart televizor s pristupom internetu.

Također je ostvaren napredak u području digitalnih diktafona, s novim softverom za prepoznavanje glasa pod nazivom VoiceOffice mobil koji je lansiran 1998. godine.

Godine 1997. i 1998. označile su kraj Philipsove uključenosti u kompaniju. Grundig je odustao od ovog partnerstva zbog nezadovoljavajuće izvedbe i pada u Philipsovoj globalnoj prisutnosti u području potrošačke elektronike.

Krajem lipnja 2000. godine sjedište kompanije iz Fürtha se seli u dio Nürnberga pod nazivom Langwasser. Grundig u tom trenutku ulaže više od 50 milijuna maraka u nove zgrade i infrastrukturu.

Grundig je još u ranoj fazi prepoznao golemi potencijal MP3 tehnologije i postao jednim od vodećih proizvođača na tržištu. Grundig se na Svjetskom sajmu potrošačke elektronike (IFA) 2001. godine predstavio s više od 40 novih proizvoda i time zakoračio u budućnost infozabave. Grundig televizori i DVD playeri postavili su nove standarde tehnologije, sofisticiranog dizajna, interakcije i modularnosti u području kućnog kina.

Auto Hi-Fi tržište nastavilo je napredovati. Najnoviji Grundig radio sustavi, uključujući auto navigaciju i digitalni radio, predstavljeni su 2001. godine na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi.

Ubrzan rast troškova proizvodnje, ekstremna cjenovna konfuzija na europskom tržištu i žestoka konkurencija prisilili su Grundig AG da u travnju 2003. godine podnese zahtjev za pokretanje stečajnog postupka.

Grundigovi angažirani djelatnici uspjeli su premašiti ciljeve koje su im postavili rukovoditelji. Kao rezultat toga, 1. svibnja 2004. godine kompanija Grundig Intermedia GmbH sa sjedištem u Nürnbergu započela je s radom. Nakon intenzivnih pregovora odjel Home Intermedia System u okviru koncerna Grundig AG spašen je, uključujući klasične Grundig odjele sustava za kućnu zabavu, istraživanja i razvoja te servisne aktivnosti.

Ostali odjeli u kompaniji s dugom tradicijom također su preživjeli stečaj te nastavljaju nositi naziv Grundig kao Delphi Grundig, Grundig Car InterMedia System GmbH, Grundig SAT Systems GmbH te Grundig Business Systems GmbH.

Posljednjih je godina Grundig nastavio predstavljati izvanredne Hi-Fi i TV proizvode s najnaprednijim zvukom, izvanrednom kvalitetom slike i bežičnog prijenosa u cijeloj kući. Gledanje televizije uz Grundig televizore zaista je posebno iskustvo.

 • GEBM 34000 XP

OD 2005. GODINE DO DANAS

Godine 2007. Grundig Intermedia GmbH postaje dio kompanije Arçelik A.Ş., proizvođača bijele tehnike u vlasništvu Koc Holdinga, korporacije koja se našla na popisu Fortune 200 kao jedna od najvećih u svijetu. Arçelik je turska kompanija s 27.000 zaposlenih i 14 različitih proizvodnih pogona u šest zemalja diljem svijeta. Obuhvaća deset brandova koji prodaju proizvode u više od 130 zemalja: Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, elektrabregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy i Altus.

Od 2011. do 2015. godine, Grundig je bio službeni tehnološki partner njemačke nogometne lige, a 2013. brand je stekao prava na imenovanje Stadiona Nürnberg.

Grundig je postao jednim od vodećih svjetskih proizvođača zabavne elektronike, malih električnih aparata i velikih kućanskih aparata. Godine 2013. Grundig je proširio asortiman proizvoda na područje bijele tehnike te je postao jedinim europskim brandom s cjelokupnim asortimanom potrošačke elektronike.

Sjedište kompanije nalazi se u Istanbulu i trenutačno ima 140 zaposlenika, dok za Grundig radi ukupno 1.600 zaposlenika u više od 65 zemalja.

Današnji asortiman uključuje sve, od MP3 playera, 65-inčnih 3D LED Grundig smart televizora, uređaja za oblikovanje kose i usisavača, pa sve do pećnica, perilica posuđa i perilica rublja. Grundig nastavlja dobivati vrhunske ocjene od njemačke organizacije za testiranje potrošačkih proizvoda.

Grundig je usredotočen na inovaciju, kvalitetu, proširenje asortimana proizvoda i nove investicije.

Povratak na vrh stranice